wtorek, 6 stycznia 2015

Zielone koktajle

Doskonały  pomysł aby dostarczyć organizmowi bombę witaminową.  Mało kto jest w stanie zjeść  4 marchewki, 3 jabłka, natkę pietruszki, a na koniec zagryźć selerem naciowym. Bynajmniej dla mnie fizycznie jest to niemożliwe.
Jest to też dobry sposób na wprowadzenie zieleniny  do zwykłego  jadłospisu.
Zielone koktajle pomagają oczyścić organizm z toksyn, zawierają cenne witaminy A, B, C i E, są źródłem błonnika, a także dodają energii. Oczywiście zalet jest znacznie więcej, wymieniłam te najważniejsze.
Nie mam określonych przepisów, według których sporządzam koktajle. Miksuję dosłownie wszystko co znajdę w lodówce. Może to być: pietruszka, sałata, jarmuż, seler, kiwi, banan, pomarańcz, jabłko, szpinak, awokado. Za każdym razem dosypuję siemię lniane. Możliwości są nieskończone. Wystarczą chęci.
Aby zmienić konsystencję na bardziej płynną  dolewam wodę.
Koktajle najczęściej przyrządzam do śniadania. Czasami zabieram ze sobą do pracy – są zdrowym ‘zapełniaczem’ żołądka :)


Aleksa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz