czwartek, 5 lutego 2015

Cynamonki

Bajecznie proste drożdżowe ślimaki z cynamonem :)


Składniki:
500g mąki pszennej
200ml mleka
50g masła
70g cukru
25g drożdży
jajko
szczypta soli

Nadzienie:
70g masła
5 łyżeczek cynamonu
4 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego


Przygotowanie ciasta: na początku podgrzewamy mleko, w którym roztapiamy masło. Odstawiamy do wystygnięcia, po czym dodajemy drożdże i cukier. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie do przesianej mąki dodajemy jajko, rozczyn drożdżowy i sól. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po podwojeniu objętości ciasta, wyrabiamy je krótko i rozwałkowujemy dosyć cienko, na prostokąt.
Następnie smarujemy przygotowanym nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Kroimy w 2cm plastry i układamy na blasze robiąc odstępy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilkę do ponownego wyrośnięcia. Ostatnim etapem jest posmarowanie ciastek roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy 15-20min w 170 stopniach.


Wskazówka:
Zamiast ciasta drożdżowego można użyć gotowego ciasta francuskiego. To znacznie skraca czas przygotowywania cynamonków :)


1 komentarz:

  1. O jeny,narobiłaś ochoty tymi ciastkami :)

    OdpowiedzUsuń